onsdag 27 augusti 2014

FÅGELPREMIÄR

Fågelpremiären detta år spenderades uppe efter Piteälven på statens mark. Måndag morgon började vi med att gå upp på ett berg/fjäll där vi gick ifjol och antog det skulle spruta fågel i början på säsongen. Men icke det. Vi hittade iallafall en ripkull på runt 5 fåglar, en singel ripa och en stor tjäderhöna. Riporna var mycket små och farsan lyckades skjuta en efter ett fint arbete av Lava. Eftermiddagen gick vi i ett annat område där farsan skjutit en del tjäder förr. Där hittade vi 5 gammelorrar som var alldeles för lätta på vingarna, en ungtupp samt en orrkull på minst 5 fåglar. När vi skulle tillbaka till bilen så började Lava böka på andra sidan vägen och gick längre o längre in. Efter ett tag så började vi gå på och hörde då en höna "pocka". Det verkade som att orrarna har sprungit undan/flugit upp för hon utan att hon fattat stånd på dom. Iallafall så hittar Lava åt en orrhöna som hon tvärnyper på. Hönan flyger rakt mot mig och jag skjuter den på max 15m, fick sikta mot skallen...

Andra dagen blev bara en sväng då vi kom lita av våran kurs då vi följde efter några tjädrar, fick gå runt för en hyggesbränning osv. Iallafall så hittade vi en splittrad sjukt fint utväxta/stora tjäderkull. Hönan lytfe innan Lava fått nys om vars hon hade sprungit undan. En tupp lyfte på för långt håll från oss. Nästa tupp tryckte jävligt bra för Lava, men jag var för långt bakom då det var lerigt o småbäckar osv där jag gick. Fågeln gick upp och Lava gick efter knappt 5m och då kom tuppen bakom lite sly och sen var det för långt. Nästa tupp satt i en myrkant och jag hann helt enkelt inte fram innan den tog vingarna till. Sen hittade vi en tupp(som vi hade dagen innan tror vi) och stötte den 2 ggr. Första gången fick inte ens Lava vind på den innan den stack och andra gången drog den iväg för mig då Lava hade hittat löpan snett bakom mig.

Iallafall så fick vi 2 fåglar i säcken och vi hade ungefär 23 fåglar på 23km i benen. Mycket bättre än ifjol, men kan ändå inte säga att det var bra. Lite stolpe ut på tjädrarna men till helgen lossnar det får vi hoppas ;) Lava var nog ganska nöjd efter 50km i måndags o 30km i tisdags i benen. +10% ger 88km. Eftersom Astron bara mäter var 5e sekund så blir det ju lite diff, därav lägger jag på 10%, vilket jag anser ger en mer rättvis siffra.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar