söndag 29 juni 2014

Viltspår 28/6

Jag gick igår ett viltspår i anlagsklass(AKL) med Lava. Och hon blev godkänd! :D

Kritiken:
"Tar an spåret snabbt S1(sträcka 1) UA, V1(vinkel 1) UA. S2 UA, V2 klarar med ringning. S3 UA, V3 klarar med ringning. S4 klarar med kryssande sök, V4 UA. S5 klarar med kryssande sök.
En tik som börjar mycket bra, men efter tredje vinkeln börjar värmen ta till men jobbade sig igenom provet och finner viltdel. En liten vattenpaus skulle inte vara dumt. Lugnt och trevligt ekipage."

Spårtid: 20 min
Temp: 18C
Nederbörd: 0mm
Vind: Lätt

Spårningsförmåga: Utmärkt
Tempo: Lämpligt
Självständighet: Ej hjälp vid tappt

Domare: Ulf Viklund

Lava var helt slut då hon kom fram till klöven. Hon la sig faktiskt ner då!!
Hon blev även bästa AKL hund. Dock var det bara vi i AKL, så man kan säga att hon blev bäst o sämst ;)

Lava med sitt pris :)

Lava efter spårslut

måndag 9 juni 2014

Eftersök 4/6

Var i onsdags ut på mitt första riktiga eftersök(har hämtat döda rådjur från nått dike nån gång) i onsdags. Jag gick med Lava och hade farsan med mig som skytt och brorsan tog ett pass som brukar vara säkert. Bilföraren som körde på rådjuret hade ringt direkt till polisen och anmält, bra de! Däremot var det lite mer luddigt exakt vars det blev påkört.

Så vi tog det säkra före det osäkra och spårade en bra bit längs E4an, Lava endast i koppel. Till sist kom vi på spåret och jag drog på Lava selen och vi gjorde oss klara. Det var ingen tvekan om att det var där rådjuret hade gått. Så vi börjar gå på spåret och det går direkt in i ett snårigt hygge några meter innan vi går över en mindre asfaltsväg. Upp på ett några år gammalt hygge. Lava håller spåret bra och i ett fint tempo. Här på hygget snurrar det lite grann innan vi kommer ut i hörnet på en åker. Vi går några meter längs åkern innan det bär av över en stenmur. In i tät lövskog och Lava sköter sig fortfarande bra. Efter lövskogen kommer vi in i ett område med yviga granar så jag håller koll efter ihopkrupna rådjur. Vi kommer ut på en skogsbilväg och följer den upp mot asfaltsvägen(den vi gick över tidigare). Här tappar Lava spåret och vi hittar en sträng med bajs/maginnehåll som såg lite oroande ut. Vi tar bakspåret en bit o ser om hon kommer vidare. Men tapp på samma ställe. Vi ringade runt dungen, och fritt inne i dungen. Inga utspår.

Vi ringde in ett NVR ekipage. 2 personer och en labrador(Lilly) kom och hjälpte oss. Vi tog spåret från början vid E4an. Lilly höll till 80% samma spår som Lava kan man säga. Skulle gissa att Lava går mer på vind än Lilly. Iallafall så tappade Lilly på samma ställe. Vi undersöker tapp platsen mer och hittar en lega i diket 1m från asfaltsvägen. Vi misstänker att det är rådjuret som legat där. Vi fortsätter med att spåra av vägen i båda riktningar från legan. Ingenting. Vi provar gå över vägen och upp på hygget för att ta en större ring ut mot dikeskrönet mot E4an och runt hela skogsområdet och sedan tillbaka mot legan. Ingenting. Efter diskussioner så kommer vi fram till att någon har plockat upp rådjuret, vilket tyvärr inte är första gången.

Det är tråkigt att man inte får avsluta det man påbörjat, speciellt för hundarna som skötte sig riktigt bra men fick inget "slut".

Detta var mitt första eftersök och fler kommer det förmodligen att bli med Lava.

lördag 7 juni 2014

Träningen fortgår. Vi är inne i sluttampen med sommarträningen med SVK Bottenviken nu. Vi har spår och vattenträning imorrn och vanligt lydnadspass på torsdag kvar. Har även börjat lägga en hel del viltspår/eftersöksspår åt Lava då hon verkar fungera bra på det. Funderar starkt till att försöka få hon till viltspårschampion och göra eftersök på rådjur & älg med hon. Farsan är erfaren eftersöksjägare och kontaktman för polisen så det skulle ju inte vara helt fel att ha ett helt ekipage som man känner utan och innan, kan marken och kan vara på plats snabbt :)
Har anmält hon till viltspår AKL i slutet på juni, så vi får se hur det går :)

Har även bestämt mig för att inte jaga älg till hösten. Blir att satsa på Lava och fågeljakten istället, gud så skönt! Eventuellt blir det ett lyft i höst för att jaga ripa.

Har även hunnit med en medlemsdag på Sunderbyns lerduvebana. Testade både skeet och sporting. Sporting var riktigt kul! Är dock inte helnöjd med träffprocenten på trapbanan..