söndag 25 maj 2014

Byskeälven

Har vart ner 2 svängar till Byskeälven nu i Maj. Första svängen blev det en öring på 3,83 och en lax på 7.35kg, båda besor. Andra svängen fick polaren 3 laxar mellan 3-4,5kg medans jag blev utan..

Min lax kämpade faktiskt oväntat bra. Fick hålla på i 15-20 minuter kanske. Efter drygt halva tiden fastnade jag i botten. Jag tänkte att det fanns inget att be om så jag gav slaklina för att strömmen skulle ta med sig linan. På såvis kommer linan från ett annat håll och draget rycks i en annan vinkel då man försöker slita loss det. Efter några försök kände jag att det gick loss, och fisken satt kvar! Ibland ska man ha tur :) Förövrigt blev jag varse om att slirbromsen i rullen var slut så nu har jag köpt nytt spö och rulle, Shimano Catana 20-50gr 9 fot och en Shimano 4000CF(?). Jag har hunnit ha ett eller 2 Shimano spön och jag måste säga att jag gillar dom. Har även köpt ett Shimano Forcemaster 10-30gr 9 fot inför denna sommar med en Cardinal rulle.
Har inte bild på laxen, men får förmodligen bilder o film idag.

Utdragna ringar o krok efter laxen

PB öring 3,83kg


C&R


onsdag 14 maj 2014

MAVAS

Har gått ån vecka sen vi var upp, men har inte tagit tag i bloggen sen dess..
Iallafall så hade vi kanonväder hela veckan, utom en dag då det blåste ganska kraftigt. Men då äre bara att söka sig till en mindre sjö med lä :) Totalt tror jag att vi var 21 personer, 5 stugor, 12 skotrar och en hel drös med rågat packade kälkar.

Största rödingen för min del låg på 670g och totalt kanske 8-9hg. Största öringen som en fick låg på 1,1kg.
Egentligen var det bara Pieskehaure som vi gav en riktig chans. Men så blir det ju då man får bäst där. Folk säger dock att det inte går att få fisk där, men som jag hörde en säga: Efter intågandet av den hära björklarven så har fisket blivit bättre i sjön. Fisken är dock lite mager och "storskallig". Går dock inte att jämföra med splejken i Ikesjaure, eller Vaimok där splejken tydligen också härjar. Däremot så är det ingen i sällskapet som fått nåt mycket större än 1,5kg trots cirka 10 återkommande år.

När vi var till den mindre sjön, dagen det blåste, var fisken väldigt försiktig. Nappet kändes som en fisk på 10cm men när dom kom upp var dom 4-5hg. Annars var det ganska pang på.

Annars är det ganska besvärligt att hitta sjöar, far man på högfjälls sjöarna så måste man ha minst 2 förlängare. Omän man vet att det finns fin fisk så är det inte så kul att gå och borra där. Och dels så är det skoterförbud mellan Mavas och Pieskahaure. Så man blir i princip begränsad till dom stora sjöarna. Men eftersom detta var första året för mig så vet jag nu vad som väntar kommande år(vi har bokat för 2 år framöver) med allt vad gäller packning, leder som finns, stugorna, sjöar, vad dom nappade på osv osv. Tror dock att det kommer lite mer utforskning av sjöar kommande år. Det kan bli lite småtråkigt att sitta på samma ställe varje dag.

En dag var vi upp till Sulitelma och tittade på glaciärväggen. Tyvärr kunde jag inte följa med upp till gränsen då skotern hade gått sönder i variatorn, nåja, mådde inte så dåligt vid isväggen heller.

Vi såg en hel del ripa också!

Kommer en drös bilder nu, har dock ett gäng till liggandes som Emmy ska få redigera åt mig, då jag hade haft fläckar på linsen osm syntes på bilderna...

Vy mot Miekak. Prickarna kommer från Panoramaläge, vet ej hur man får bort!

Sulitelma











Påväg till Sulitelma

Vägskäl ala Fjällen



Lite fisk



Pieskahaurestugan



































Middagsservering på Mavas





Som sagt, lär komma mer bilder om ett tag när Emmy kikat på dom!